Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kokoonnumme pienen työporukan kanssa muutaman kerran vuodessa maistelemaan viinejä vaihtelevin teemoin. Edellisestä kokoontumisesta oli ehtinyt vierähtää jo vuoden päivät ja olikin korkea aika päästä maistelemaan yhdessä aivan liian pitkän tauon jälkeen. Samalla kiitos työnantajan ratkaisun siirtää toiminnot kauas toiselle paikkakunnalle kaiken kaikkiaan jo 13. yhteinen kokoontuminen jäänee viimeiseksi ainakin nykyisen pestin puitteissa.

Siispä merkkipäivän kunniaksi olikin sopivaa räjäyttää pankki ja valita viinikellarin kätköistä tinkimätön kattaus omien suosikkialueideni viinejä. Talviseen säähän sopivasti valintana olivat punaiset ja tarkemmin sanottuna ”pyhä kolminaisuus” Ranska, Italia ja Espanja. Edustettuina olivat maineikkaat alueet Bordeaux, Hermitage, Brunello di Montalcino, Barolo, Priorat ja Ribera del Duero eikä aivan mitä tahansa tarjokkaita vaan ainoastaan erinomaisia tai huippuvuosikertoja.

Château Magdelaine 2005
Keskisyvä voimakkaan punainen väri. Varsin klassinen merlot painotteinen tumman marjainen makumaailma mistä selkeimpänä pomppaa esiin mustikkaisuus. Suolaiseen vivahtava keskipitkä jälkimaku tarjoaa oliivia ja kehittyneen tammista sikarilaatikkoa. Toinen vuosikymmen pullokypsytystä saattaisi tuoda esiin monipuolisempia vivahteita. Kaikkiaan mutkaton ja herkullinen helposti lähestyttävä laatu St. Emilion valitettavan kalliilta vuosikerralta.
91 pistettä **

Delas Frères Hermitage Domaine des Tourettes 2010
Nuorekkaan purppura läpinäkymätön väri. Aluksi sulkeutuneessa kokonaisuudessa päällimmäisenä karviaista ja cayennepippuria kalkkisen raikkauden säestämänä. Tammisuus aavistuksen korostunut vielä tässä vaiheessa, mutta kehittyi ilmaa saatuaan voimakkaasti kohti alueelle tyypillistä lihaista makumaailmaa. Hintansa arvoinen Hermitage jo nyt, joskin suosittelen odottamaan noin 5-10 vuotta sopivampaa avaamishetkeä.
91 pistettä ***

Giacomo Brezza & Figli Barolo Sarmassa 2000
Lumoava kypsyneen Nebbiolon oranssi/kelta/punaruskea väri. Täysin kypsyneessä maussa kuivattuja hedelmiä, luumua, mesimarjaa ja syksyisiä lehtiä. Siirappiseen vivahtavaa tasapainoista tammisuutta ja leivonnaisista tuttuja mausteita. Kokonaisvaltainen ja valmis Barolo paketti, mutta voisi olla intensiivisempi hedelmäisyydeltään ja pidempi maultaan.
90 pistettä ***

Uccelliera Brunello di Montalcino 2001
Oranssinpunainen keskisyvä väri. Tuoksu voimakkaan tallinen ja aavistuksen oksidoituneen sherrymäinen. Hapankirsikkaisessa maussa kukkakaalia, neilikkaa, jouluisia mausteita ja katajan neulasia. Alkoholi puskee aavistuksen läpi rikkoen harmoniaa. Osastoa kehittyneen mielenkiintoinen mutta hieman epätasapainoinen.
90 pistettä ***

Clos del Portal Priorat Negre de Negres 2012
Purppura tummahko väri. Kosiskelemattoman espanjalainen tumman marjainen ja vaniljainen tuoksu jossa häivähdys uuniomenaa. Tasapainoinen, keskipitkä, nuorekas ja erittäin miellyttävä juotava jo tuoreeltaan. Arvostan tähän tyyliin tehtyjä espanjalaisia punaviinejä joissa alkoholi ja tammitus pidetään maltillisena. Maistelun selvästi edullisin ei tällä kertaa kuvia kumarrellut.
90 pistettä *****

Aalto P.S. 2009
Läpinäkymätön musta väri. Runsaassa tuoksussa vaniljaa, eukalyptusta, aprikoosia, mustikkaa ja jouluisia mausteita. Makumaailma on tuoksua vastaava ja suhteellisen tasapainoinen. Jälkimaku on todella pitkä ja aavistuksen kieltä puuduttava. Runsas alkoholi pysyy hämmästyttävästi piilossa. Laadukkuudesta ei ole epäselvyyttä jo tässä vaiheessa, mutta kärsivällinen jatkokypsytys tulee ainoastaan parantamaan viiniä seuraavien vuosikymmenten aikana.
93 pistettä ***

Advertisement