Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Nebbiolo on Pohjois-Italian ylpeys ja se on lajike monen maailmankuulun viinialueen tunnistettavan nimen takana. Barolo ja Barbaresco ovat ne kaksi kuuluisinta joiden viinien hinnat kohoavat parhaimmillaan satoihin euroihin. Luoteis-Italiassa sijaitseva Ghemme on kylä, jonka viiniperinteet yltävät kaukaiseen aikaan ennen ajanlaskumme alkua. Siispä esimerkiksi suuren ja mahtavan Rooman valtakunnan ylimysten huulia lienee aikoinaan kostuttanut Ghemmen kylän alueella tuotettu nautintoaine.

Palataan takaisin nykyhetkeen ja katsotaan miltä Antichi Vigneti di Cantalupon perustuote erinomaiselta vuosikerralta 2000 tarjoaa paperilla. Matala alkoholiprosentti (13 %) on lupaava merkki ja varsin mukava kahdentoista vuoden kypsytys on varmasti tehnyt tiukkuudestaan tutulle lajikkeelle hyvää. Kun kaikki tämä yhdistetään varsin kohtuulliseen reilun viidentoista euron hintaan, herää mielenkiinto lähempään tutustumiseen.

kuva: Antichi Vigneti di Cantalupo

kuva: Antichi Vigneti di Cantalupo

Läpikuultava väri on kirkkaanpunainen taittuen reunoilta oranssiin. Aromaattinen tuoksu on hyvinkin lajikeuskollinen sisältäen karpaloa, orvokkia, kinuskia, maitokiisseliä ja itämaisia mausteita. Tuoksu tuo vahvasti mieleen etenkin klassisen Barbarescon alueen hienostuneen rustiikkiset viinit.

Sama mielleyhtymä jatkuu maun osalta, jota siivittää viinin ikä huomioiden perin armoton hapokkuus. Valmistajan lupaus parin vuosikymmenen säilyvyydestä lunastaa lupauksensa, sillä tätä viiniä voisi kuvitella kellaroivansa helposti viidestä kymmeneen vuotta lisää. Klassisessa makuprofiilissa jäädään ainoastaan aavistus kuuluisempien serkuksien varjoon lähinnä hienostuneisuudeen ja hedelmäisyyden osalta.

Nebbiolo on monipuolinen lajike, joka on parhaimmillaan ruokapöydässä. Se on  ykkösvalintani lampaalle ja viihtyy jopa punaviineille haasteellisen kalaruoan seurassa. Tuhdimmat Barolot toimivat myös hienosti riistan kumppanina. Ghemme on varteenotettava alue lajikkeen ystäville ja kannattaakin tarttua tilaisuuteen mikäli alueen viinejä kävelee vastaan.

90 pistettä *****

Advertisement