Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Kehittynyt Brunello di Montalcino on ehdottomasti herkullisimpia viinikokemuksia ja usein laadultaan hämmästyttävän tasalaatuinen kokemus. Joskus edullisemmassa hintaluokassa voi tehdä todellisia löytöjä. Yksi tällainen on Lucianin vuoden 1999 pullote, jonka hinta on varsin kohtuullinen 23 euroa.

Alueen viinit valmistetaan ainakin virallisesti Sangiovese -lajikkeesta. Lajike on erinomainen kypsytystä ajatellen ja kuten Chianti Classicot usein parhaimmillaan noin 10-15 vuotta vuosikerrasta. 1999 oli Toscanassa varsin onnistunut vuosikerta ja siten edellytykset onnistumiselle olivat kohdillaan.

kuva: Luciani

Keskisyvä punainen väri sisältää kehittyneen rusehtavan vivahteen. Tuoksussa löytyy lajikkeelle tyypillisesti kinuskia, itämaisia mausteita, maitokiisseliä, hapankirsikkaa ja ilahduttavasti myös mansikkaa. Aromaattinen tuoksu nostaa välittömästi veden kielelle.

Keskitäyteläisessä maussa liikutaan alueelle hyvinkin perinteisessä makumaailmassa, eikä se ole lainkaan huono juttu. Mansikka hallitsee myös maussa ja on hyvässä tasapainossa lempeän tammen ja Italian tavaramerkiksi muodostuneen kantavan hapokkuuden kanssa. Tanniinit ovat pehmentyneet miellyttävästi ja 14.5 % alkoholi on juurikin kohdillaan. Makukokonaisuudesta jää tuntemus, että pullo avattiin juuri oikealla hetkellä viinin elinkaarta.

Brunello di Montalcinon viinit eivät ole aivan edullisimmasta päästä, mutta alueen tuottajat ovat vakuuttaneet allekirjoittaneen vuosien varrella kokonaisuutena kenties tasalaatuisimmalla viinituotannolla koko maailmassa. Tämä ei ole aivan pieni meriitti ja Luciani onnistuu vieläpä ylittämään ennakko-odotukset kirkkaasti.

92 pistettä *****

Advertisement