Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Krug valmistaa luultavasti maailman kuuluisinta vuosikerratonta samppanjaa. En ollut tätä keitosta päässyt aikaisemmin maistamaan, joten vuoden vaihtumista juhlittiin maineikkaan Grande Cuvée sekoituksen parissa. Sekoitus koostuu pääasiassa punaisista lajikkeista Pinot Noir ja Pinot Meunier ensin mainitun dominoidessa. Reilu kolmannes on varattu valkoiselle Chardonnaylle.

kuva: Krug

Väri on poikkeuksellisen tumman kultainen. Tuoksu on sekoitus omenaa, kanelia, metsämansikkaa, kukkaisuutta ja hieman yllättäen rustiikkista maatilaa. Tuoksu on muilta osin varsin tavanomainen eikä erotu juurikaan normisamppanjoista.

Keskitäyteläisessä maussa punaiset lajikkeet dominoivat kenties enemmän kuin missään aikaisemmin maistamassani samppanjassa. Mansikat, kukkaisuus ja maaperä tuovat tuoksuakin selvemmin mieleen ranskalaiset Pinot Noirit. Hapokkuus on hyvässä tasapainossa ja jälkimaku keskimääräistä pidempi. Pullo sai hengitellä avattuna melko kauan ja viini parani selvästi illan edetessä. Luulisin, että muutaman vuoden pullokypsytyksellä maku voisi jalostua entisestään.

Krugin perussekoituksessa on persoonallisuutta ja voinkin suositella sitä erityisesti punaviinin ystävän samppanjaksi. Itselleni Pinot Noir ei ole koskaan ollut vahvin suosikki ja valkoiset Blanc de Blancs samppanjat ovat yleensä olleet sekoituksia mielenkiintoisempia. Arvokkaiden viinien hinta-laatu on harvoin kummoinen eikä Krug tee poikkeusta tässä tapauksessa. Kyseessä on kuitenkin kokonaisuutena laadukas viini, jonka maine ei ole tuulesta temmattu.

92 pistettä **

Mainokset