Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

On aika jättää viinivuosi 2012 vähitellen historiaan, mutta tarkastellaan vielä viimeisessä yhteenvedossa millaisia valkoviinejä vuoden aikana tuli maistettua. Lähinnä ruokapoliittisista syistä valkoviinit viihtyvät harvemmin ruokapöydässämme, mikä on sinällään harmillista ottaen huomioon kuinka mielenkiintoisista viineistä on kysymys. Usein valkoviinit tarjoavat huomattavasti enemmän nuorella iällä ja ovat hinta-laatu -näkökulmasta punaviinejä kiinnostavampia vaihtoehtoja.

5. sija
91p Vincent Girardin Saint-Aubin 1er Cru En Remilly 2007
Côte de Beaunessa sijaitseva St. Aubin on mielestäni yksi mielenkiintoisimmista alueista Chardonnayn tuottajana. Bourgognen valkoviinit ovat saavuttaneet maailmanlaajuisen suosion ja St. Aubin on yksi niistä harvoista ala-alueista, jonka hintataso on pysynyt varsin kohtuullisena. Tämä viini oli tasapainoinen tarjoten monipuolisen lajikkeelle tyypillisen makumaailman limettiä, valkopippuria, yrttejä, voita ja raikasta mineraalisuutta.

4. sija
91p de Ladoucette Pouilly-Fumé Baron de L 2006
Puilly-Fumé on tunnettu Sauvignon Blanceistaan, jotka ovat Uuden-Seelannin lajitovereihinsa verrattuna yleensä astetta täyteläisempiä ja tammisempia kestäen myös kypsytystä paremmin. Itse pidän molemmista tyyleistä ja Baron de L oli vuoden mieleenpainuvin SB muisto. Eksoottista banaania yhdistettynä herukkaan, greippiin ja yrtteihin harmonisessa jo hiukan kehittyneessä kokonaisuudessa.

3. sija
92p Prager Riesling Smaragd Wachstum Bodenstein 2006
Itävalta on niittänyt mainetta valkoviineillään ja on kansallislajike Grüner Veltlinerin lisäksi tunnettu erityisesti Rieslingeistään. Maan Rieslingeillä on oma tunnistettava tyylinsä joka eroaa selkeästi esimerkiksi Alsacen ja Saksan vastaavista. Pragerin miellyttävästi kehittynyt Smaragd Wachstum Bodenstein on tyypillisen puhdaspiirteinen ja mausteinen, hieman keskimääräistä runsaampi laatuvalkkari.

2. sija
92p Wittmann Westhofener Aulerde Riesling Großes Gewächs 2010
Saksalla on pitkät perinteet Rieslingin tuotannossa ja maan luokitusjärjestelmä on monimutkaisuudessa vertaansa vailla. Muualla maailmassa ehkä ainoastaan Bourgogne pystyy sekottamaan kuluttajan pään vastaavalla tavalla. Yhtä kaikki viinit ovat herkullisia ja historiallisia, sillä ne ovat aikanaan olleet jopa maailman halutuimpia viinejä tyylistä riippumatta. Wittmann Westhofener on mesimarjainen, hunajainen ja kirpeän omenainen täydennettynä häivähdyksellä bensiiniä.

1. sija
96p Domaine Weinbach Gewurztraminer Furstentum Cuvée Laurence 2008
Vuoden ylivoimainen voittaja ja tuttu viinitalo top-listojen kärkipäästä. Jalohomeisia rypäleitä sekä hapokkuuden ja jäännössokerin täydellinen harmonia. Kenties upein tähän asti maistamani viini kautta aikojen. Syvällisempää pohdintaa löytyy kesäkuun artikkelissa.

Valkoviinien osalta Ranska oli selvästi suosituin kahdeksalla osumalla. Saksa ja Itävalta jakoivat hopeasijan Uuden-Seelannin seuratessa lähituntumassa. Myös Australia ja Espanja osallistuivat vuoden valkoviinitarjontaan.

Mainokset