Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Jälleen on vuosi vierähtänyt ja uutta vuotta juhlistetaan usein kuplivan kera. Siispä onkin sopiva aika katsoa taaksepäin ja vetää yhteen vuoden herkullisimmat kuohuviinit. Vähemmän yllättäen kärkipään ovat valloittaneet edellisvuoden tapaan samppanjat.

5. sija
90p Henri Giraud Champagne Hommage A François Hemart Brut
Olin kuullut paljon hyvää Henri Giraudin samppanjoista ja keväällä pääsinkin viimein maistamaan mistä oikein on kysymys. Ja hyväähän se oli, sillä raikkaan hapokas ja omenainen kokonaisuus sijoittuu arvoiseensa seuraan vuoden parhaimpien kuohuvien joukossa. Tarkempia mietteitä voit lukea toukokuun artikkelista.

4. sija
91p Bollinger Champagne Rosé Brut
Yksi omista suosikkituottajistani sai ansaitusti edustuksen kunniataulukkoon tuoden samalla listalle romanttisen vaaleanpunaista lisäväriä. Personaallisen pihlajanmarjainen ja täyteläisen kermainen kuplajuoma oli tasapainoinen kokonaisuus, jota saa ilahduttavasti myös Alkosta. Syvällisempää pohdintaa on tarjolla helmikuun artikkelissa.

3. sija
92p Jacques Selosse Champagne Brut Initial
Initial on vuosikerraton samppanja, jonka etikettiin on kuitenkin ystävällisesti leimattu pullotusajankohta. Maistettu yksilö oli muutaman vuoden kaapissa majaillut vuoden 2009 pullote ja kaikkiaan erinomainen valinta ruokapöytään. Kaikki klassisen Blanc de Blancs -samppanjan ominaisuudet olivat vahvasti esillä herkullisen omenapiirakan, raikkaan sitruunan ja paahtoleivän muodossa. Runsaan ja kehittyneen kokonaisuuden viimeisteli hienostuneen kukkainen jälkimaku. Mainio samppanja myös lisäkypsytystä silmällä pitäen.

2. sija
93p Deutz Champagne Amour de Deutz 2003
Deutz samppanjatalon lippulaiva on poikkeuksellisen mukavasti nautittavissa jo nuorella iällä ollen avoin ja tasapainoinen niin tuoksun kuin makunsakin osalta. Tyylipuhdas ja raikas kokonaisuus on mielenkiintoisesti aavistuksen karkkinen, mutta kuitenkin rakenteeltaan kuiva. Harvinaisen onnistunut ja nautittava vuosikertasamppanja astetta hienompaan juhlahetkeen. Kuten edeltävä Selosse Initial, myös Amour de Deutz luottaa yksinomaan valkoiseen Chardonnay -lajikkeeseen.

1. sija
93p Pierre Péters Les Chétillons Cuvée Spéciale Blanc de Blancs Brut 2000
Ei kahta ilman kolmatta, sillä niukasti vuoden säväyttävimmän kuohuvan tittelin lunastaa niin ikään Chardonnay eksklusiivi. Myös tämä maineikas tuottaja oli ensimmäistä kertaa kokeilussa ja jätti kyllä erittäin positiivisen mielikuvan tulevia ostoksia ajatellen. Valloittava hunajameloninen kokonaisuus oli tarkemmassa syynissä helmikuun artikkelissa.

Ranska hallitsi ylivoimaisesti kuohuvien puolella esiintymällä pikarissa kaikkiaan kymmeneen otteeseen kuluneen vuoden aikana. Kaukana perässä Italia onnistui rikkomaan Ranskan ylivallan kahdesti sekä Australia, Brasilia, Etelä-Afrikka ja Uusi-Seelanti kukin kertaalleen.

Kaikille blogia seuraaville onnellista ja kuplivaa uutta vuotta 2013!

Mainokset