Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Parhaan punaviinikauden keskellä on hyvä pysähtyä hetkeksi muistelemaan kulunutta viinivuotta 2012. Punaviini säilytti asemansa talouden suosikkina ja vuoden aikana nautiskeltiin lukuisia huippuviinejä. Tässä artikkelissa muistellaan näiden huippujen joukosta niitä kaikkein unohtumattomimpia kokemuksia.

5. sija
93p Domaine du Pégaü Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réservée 1999
Etelä-Rhônen kuuluisimman alueen punaviinit eivät ole olleet suosikkejani. Domaine du Pégaün miellyttävästi kehittynyt Réservée oli kuitenkin poikkeus tähän sääntöön ja tuntui siltä, että pullo avattiin juuri oikealla hetkellä viinin elinkaarta. Mansikkaisen pippurinen, suorastaan hedonistinen elämys ansaitsi oman artikkelin huhtikuussa.

4. sija
93p Piancornello Brunello di Montalcino 1997
Kestosuosikki Brunello ansaitsee myös edustuksen vuoden parhaimmiston joukossa. Huippuvuosikerran yksilö Piancornellolta oli ilahduttavasti perinteitä kunnioitettava ja vahvassa vedossa oleva alueen valioyksilö. Tarkempia mietteitä löytyy maaliskuun artikkelista.

3. sija
94p Château Beausejour Duffau-Lagarrosse 1985
Punaviinien osalta kenties tällä hetkellä muodikkain Bordeaux hyötyy poikkeuksellisen hyvin vuosikymmenten maltillisesta kypsytyksestä. Kärsivällinen usein palkitaan ja näin kävi myös tämän valtavassa nosteessa olevan Saint-Èmilionin viinitalon tapauksessa. Tuoksu on jotain käsittämättömän huumaavaa ja vivahteikas maku ei jätä maistajaa kylmäksi. Toukokuun artikkelissa lisää.

2. sija
94p Guigal Côte-Rôtie Château d’Ampuis 2000
Toisin kuin yleensä eteläisen Rhônen, on pohjoispuolen viinityyli huomattavasti lähempänä omia ihanteitani. Guigal on alueen merkittävin tuottaja ja Château d’Ampuis sen toisiksi korkein ilmentymä Côte-Rôtiessa. Alue on ihanteellinen Syrah -lajikkeen viljelyyn ja tarjoaa lajikkeelle poikkeuksellista raikkautta, jota tulee harvoin vastaan muualla maailmassa. Lue lisää helmikuun artikkelista.

1. sija
95p Ceretto Barolo Bricco Rocche 1985
Italian kuninkaallinen Barolo on tällä kertaa vuoden punaviini. Ceretton huipputarhojen ilmentymä on valloittavan savuinen ja monivivahteinen viini, jossa kompleksisuus ja herkullisuus kohtaavat saumattomasti. Ikäisekseen uskomattoman nuorekas kokonaisuus herättää valtavaa kunnioitusta viinitaloa kohtaan. Yksi kaikkien aikojen toistaiseksi parhaista punaviineistä arvioitiin toukokuun artikkelissa.

Italia pokkasi määrällisen voiton niukasti Ranskalta, viihtyen lasissa 27 kertaa vuoden aikana. Ranska edusti hyvänä kakkosena 22 esiintymisellään ja Espanja seurasi kaukana perässä seitsemällä osumalla. Punaviinejä maisteltiin vuoden aikana myös Libanonista, Australiasta, Chilestä, Etelä-Afrikasta, Portugalista ja Uudesta Seelannista.

Iloista ja valkoista joulua kaikille lukijoille!

Mainokset