Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Kataloniassa sijaitseva Priorat on kuuluisa punaviineistään, mutta alueella viljellään myös lukuisia valkoviinilajikkeita. Sattuman kautta käsiini kulkeutui muutama pullo Celler Cal Plan valkoista Prioratia vastaavan nimisen punaviinin sijaan, enkä ole siitä näin jälkikäteen ajateltuna lainkaan pahoillani. Viini osoittautui nimittäin varsin opettavaiseksi ja herkulliseksi kokemukseksi, sillä en ollut aikaisemmin edes ajatellut aluetta valkoviinien kannalta.

Mas d’en Compte on Grenache Blanc vetoinen sekoitus, jossa on lisäksi mukana espanjalaisia lajikkeita Xarello, Picapoll ja Macabeo. Näistä espanjalaisista lajikkeista valmistetaan muun muassa herkullista Cava kuohuviiniä, joten oli ennakkoon mielenkiintoista selvittää, kuinka lajikkeet ilmentyvät perinteisen valkoviinin sekoituksessa. Seuraavassa mietteitä vuosikerran 2008 annista.

kuva: Celler Cal Pla

Väri on poikkeuksellisen runsaan keltainen. Täyteläinen tuoksu sisältää appelsiinia, anista, ranskankermaa ja sitruunaa. Vaikka tuoksua voisi kuvailla raskaaksi, on taustalla ilahduttavasti myös raikkaan mineraalinen vivahde.

Keskitäyteläisessä maussa on tarjolla trooppisia hedelmiä ja miellyttävää mausteisuutta. Eksoottinen anis ja appelsiini tuovat mieleen italialaisen Carricante lajikkeen. Muutoin makukokonaisuutta voisi ehkä parhaiten kuvailla kuvitteelliseksi sekoitukseksi Viognieria ja Chardonnayta. Tämä voisi toimia hyvin jopa punaisen lihan kaverina ruokapöydässä.

Matkailu avartaa sanotaan ja sama virsi pätee myös viinimaailmassa. Tutustuminen uusiin alueisiin ja lajikkeisiin on aina opettavaista. Onkin todella harmillista, että Suomessa saatavilla oleva viinivalikoima on niinkin kapea-alainen kuin se on. Rohkaisen kaikkia viinistä nautiskelevia suuntaamaan katseet Euroopan Unionin viinitarjontaan verkkokauppojen ja matkustamisen muodossa. Voin lähes varmuudella taata, että viiniharrastuksenne tulee nousemaan aivan uudelle tasolle.

91 pistettä *****

Mainokset