Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kokoonnumme pienen työporukan kanssa muutaman kerran vuodessa maistelemaan viinejä vaihtelevin teemoin. Syksyn viilentyessä suuntasimme makunystyrät tilausvalikoiman mielenkiintoisiin kansainvälisiin punaviineihin. Lisäksi mukaan kelpuutettiin valkoviini hyllyvalikoiman puolelta, joka menestyikin tasokkassa seurassa jälleen erinomaisen hyvin.

Suomen värikkäässä syksyssä pöytään eksyy tavallista useammin punaista riistalihaa. Hirvieläimet kaipaavatkin viiniltä vahvaa rakennetta, luonnetta ja voimaa. Italian punaviinit erityisesti Sangiovese -lajikkeen osalta ovat oiva kumppani syksyiseen ruokapöytään. Astetta eksoottisemmissa sekoituksissa esiintyvät ranskalaiset lajikkeet Cabernet Sauvignon ja Merlot ovat myös tervetullut vaihtoehto. Ei sovi myöskään unohtaa uuden maailman tarjontaa kuten vaikkapa Argentiinassa mainiosti menestyvää Malbecia ja australialaista Shirazia.

Näillä ajatuksilla lähdimme siis tutustumaan syksyn viinitarjontaan.

6. sija: Gaja Sito Moresco 2009
Keskisyvä sinertävä väri. Nuoreen vuosikertaan nähden yllättävän avoimessa tuoksussa boysenmarjaa, kalkkia ja kukkasia. Täyteläisessä maussa huomion kiinnittää poikkeuksellisen kantava rakenne, joka sisältää moniulotteisen, mutta aavistuksen sulkeutuneen makumaailman. Viini onkin vielä elinkaarensa alkuvaiheessa ja kaipaa ruokaa taittamaan suuta kuivattavat joskin erinomaisen hienojakoiset tanniinit. Kehittymispotentiaalia kuitenkin on, ja Sito Moresco tarjoaa ennakkoluulottomalle harrastajalle ajatuksia herättävän kokemuksen jo nyt.
91 pistettä ***

5. sija Marimar Estate La Masia Pinot Noir 2008
Läpikuultava punainen väri. Tuoksussa vallitsee mansikkahillo pippurin ja kukkaisuuden säestyksellä. Keskitäyteläisessä maussa liikutaan pitkälti tuoksun mukaisesti pippurin jalostuessa enemmän mustapippurin suuntaan. Korkea alkoholipitoisuus (14.5 %) lämmittää hieman keskipitkässä jälkimaussa, mutta ei onneksi mene liiallisuuksiin. Kokonaisuutena lajikkeelle varsin uskollinen Pinot Noir, joka on saanut nautiskella Kalifornian polttavasta auringosta.
89 pistettä **

4. sija Wynns Michael Coonawarra Shiraz2003
Tumma purppura väri. Tuoksussa mustikkaa, vaniljaa, viherpippuria ja mustaherukkaa. Täyteläisessä kantavassa maussa joukkoon liittyy myös häivähdys appelsiininkuorta. Viini on vuosikertaan nähden varsin nuorekkaan oloinen ja kehittyy varmasti vähintään toisenkin vuosikymmenen. Tasapainoinen kokonaisuus luo positiivisia mielikuvia Pohjois-Rhônen Syrah -viinien suuntaan. Cabernet Sauvignoneistaan paremmin tunnettu Coonawarra osoittaa soveltuvuutensa myös Shiraz’n viljelyyn.
92 pistettä ****

3. sija Pascual Toso Finca Pedregal 2005
Tumma valoa läpäisemätön väri. Tuoksussa luumua, valkopippuria ja häivähdys piipputupakkaa. Täyteläinen maku on runsaan marjainen ja miellyttävän mausteinen. Kyseessä on Malbec vetoinen sekoitus, jossa kolmannes Cabernet Sauvignonia vaikuttaisi tarjoavan kokonaisuuteen toivottua selkärankaa. Sito Morescon kanssa tämän maistelun sopivin kumppani riistan kaveriksi.
92 pistettä ****

2. sija Vincent Sauvestre Meursault 2009
Vaaleahko keltainen väri. Tuoksussa vihreää omenaa, sitruunaa ja aavistus voita. Keskimääräistä täyteläisemmässä maussa hapokkuus ja hedelmäisyys kulkevat käsi kädessä muodostaen tasapainoisen kokonaisuuden. Tammikypsytyksessä on onnistuttu, sillä sen vaikutukset pysyttelevät taustalla tarjoten juuri sopivasti täyteläisyyttä ja rakennetta. Kokonaisuutena ei kaikista hapokkain tai hedelmäisin burgundilainen, mutta erinomaisen tasapainoinen ja nautittava.
91 pistettä ****

1. sija Castello delle Regine Merlot 2004
Keskisyvä reunoiltaan aavistuksen rusehtava tummanpunainen väri. Kehittyneessä tuoksussa neilikkaa, kanelia ja runsaasti tummia marjoja, joista päällimmäisenä mustikkaa. Keskitäyteläisessä silkkisessä maussa tummat marjat näyttelevät pääosaa joululeivonnaisista tuttujen mausteiden säestäessä. Maku on selvästi kehittynyt ja viini lienee elinkaarensa puolivälin paikkeilla. Valitettavasti jälkimaku ei aivan pysty vastaamaan viinin muutoin herkulliseen makumaailmaan jääden hieman toivottua lyhyemmäksi. Lopulta Castello delle Regine oli kuitenkin korkeatasoisen maistelun kokonaissuosikki tarjoten mutkattoman ja tasapainoisen esityksen myös ilman ruokaa.
90 pistettä ***

Mainokset