Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Sanotaan että maltilla kypsytetty Bordeaux on yksi parhaita punaviinielämyksiä mitä maailma päällään kantaa. Saint-Émilionissa majaileva Château Beausejour Duffau-Lagarrosse on ehdottomasti alueen kiinnostavimpia tuottajia, sillä osa sen viineistä on saavuttanut todellisen kulttistatuksen. Esimerkiksi vuoden 1990 pullotetta pidetään maailmanlaajuisesti yhtenä parhaista punaviineistä tällä hetkellä nautittavaksi.

1990 on maineensa myötä kivunnut myös arvossa ja juomasta saakin pulittaa helposti yli 500 euroa. Siispä tuottajan vuosikerrat joita kriitikot eivät ole hehkuttaneet taivaisiin ovat erityisen mielenkiintoisia. Vuoden 1985 yksilöä josta tällä kertaa kirjoitan maistoin viimeksi muutama vuosi sitten ja se on jäänyt mieleeni kenties parhaana punaviininä mitä olen tähän asti päässyt kokeilemaan. Ja hintaakin sillä on edelleen ”vain” noin 60 euroa. Merlot painotteisessa sekoituksessa nähdään lisäksi noin kolmannes Cabernet Francia ja kymmenys Cabernet Sauvignonia.

Läpikuultava oranssinpunainen väri. Aromaattisessa tuoksussa hapankirsikkaa, neilikkaa, kanelia, inkivääriä, maitokiisseliä ja valkopippuria. Muistijälkieni perusteella tuoksu on edelleen yhtä vahvassa vedossa kuin muutama vuosi aikaisemminkin.

Keskitäyteläisessä maussa aloitetaan punaisilla marjoilla joista siirrytään leivontamausteiseen keskimakuun. Keskimääräistä pidempi ja tuntumaltaan kepeä jälkimaku muuttuu pippuriseksi maitokiisselin lymyillessä taustalla. Alkoholipitoisuutta ei ole etikettiin painettu, mutta se ei pääse häiritsemään viinistä nauttimista. Maku on muuttunut aavistuksen kevyemmäksi muutaman vuoden aikana eikä se nouse tällä kertaa aivan yhtä korkeisiin sfääreihin.

Kaikkiaan kyseessä on malliesimerkki arvokkaasti kypsyneestä Bordeaux’n punaviinistä, joka tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden maistaa maineikkaan alueen laadukasta kypsää viiniä järjelliseen hintaan. Se on valmista juotavaksi nyt, mutta ei enää välttämättä kestä kovinkaan montaa vuotta näinkään hyvässä vedossa.

94 pistettä ****

Mainokset