Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kokoonnumme pienen työporukan kanssa muutaman kerran vuodessa maistelemaan viinejä vaihtelevin teemoin. Kevään kynnyksellä tarjoutui otollinen tilaisuus tutustua raikkaisiin valkoviineihin sekä porukkamme kanssa vähemmälle huomiolle jääneisiin Ranskan punaisiin. Ranskassa löytyy mielenkiintoisia alueita, joilla valmistetaan hieman kevyempiä punaviinejä keskimääräistä matalammilla alkoholipitoisuuksilla. Juuri nämä viinit ovat mielenkiintoisia vaihtoehtoja lämpimiä kesäpäiviä silmällä pitäen.

Olen huomannut juomatottumuksieni vaihtelevan jossain määrin vuodenaikojen mukaan. Yksi merkittävä tekijä näissä muutoksissa on suomalaisen ruoan saatavuus, kuten vaikkapa lammas kesällä ja hirvikausi syksyllä. Toinen merkittävä tekijä on sää ja tarkemmin sanottuna lämpötilojen vaihtelu. Kuohu- ja valkoviinien kulutus kasvaa merkittävästi kesähelteillä, kun taas uuden maailman täyteläisemmät punaviinit sekä portviini maistuvat paremmin talvipakkasilla.

Näillä eväillä siis kokeilimme mitä monopolin hyllyt tarjoavat kesän lämpöä odotellessa.

kuva: Alko

4. sija: Joseph Drouhin Moulin-à-Vent 2009
Vaalea hieman sinertävä väri. Tuoksussa jopa aavistuksen hillomaisia punaisia marjoja joista päällimmäisenä vadelmaa. Keskitäyteläistä kevyemmässä maussa aloitetaan tuoksusta tutulla vadelmalla siirtyen lyhyehköön kukkaiseen ja karpaloiseen jälkimakuun. Helppo ja mutkaton kesäinen punaviini, joka oli kuitenkin tällä kertaa selvästi vähiten maistelijoiden mieleen.
87 pistettä ***

3. sija Marc Brédif Chinon 2009
Tummahko punainen väri. Tuoksussa maanläheisiä elementtejä joiden taustalla puhdaspiirteistä punaista marjaisuutta. Keskitäyteläisessä maussa liikutaan maanläheisissä ja marjaisissa merkeissä voimakkaiden tanniinien kuivattaessa suuta keskipitkässä jälkimaussa. Mainio ruokaviini ja monopolin ranskalaisten punaisten valikoima huomioon ottaen tarjoaa hyvää vastinetta rahalle. Taisteli tiukasti punaisten kakkossijasta Marsannayn Pinot Noirin kanssa.
88 pistettä ****

2. sija Marsannay La Morisotte 2009
Vaalea rubiininpunainen väri. Tuoksussa lajikkeelle tyypillisesti punaisia marjoja kuten vadelmaa ja herukkaa. Lisäksi tuoksusta voi aistia raikasta mineraalisuutta murskattujen kivien muodossa. Keskitäyteläisessä maussa kuljetaan pitkälti tuoksun asettamaan tahtiin. Kokonaisuutena kyseessä on yllättävänkin modernin tuntuinen Pinot Noir ja se oli tällä kertaa maistajien mieleen ansaiten kakkospaikan punaisten sarjassa.
88 pistettä ***

2. sija Eileen Hardy Chardonnay 2008
Keskisyvä kullankeltainen väri. Tuoksussa trooppista hedelmää, voita ja popkornia. Miellyttävän hapokkaassa keskitäyteläisessä maussa tarjoillaan passionhedelmää, aprikoosia, banaania ja tammista voita. Tammi, hapokkuus ja hedelmäisyys ovat hyvässä tasapainossa ja kyseessä onkin oiva osoitus Australian ilmaston soveltuvuudesta Chardonnayn viljelyyn.
90 pistettä ***

1. sija Bründlmayer Riesling Steinmassel 2010
Vaalea vihertävä väri. Tuoksussa klassisesti bensiiniä, omenaa, sitrushedelmiä ja yrttejä. Kevyehkössä maussa runsas hapokkuus ottaa vallan eikä päästä irti edes keskipitkässä jälkimaussa. Omena ja sitruuna vuorottelevat kielen päällä yrttien ja bensiinin lymyillessä taustalla. Itävalta ei petä tälläkään kertaa kun kyse on valkoviineistä ja lyömättömästä hinta-laatu suhteesta.
90 pistettä *****

1. sija Virginie de Valandraud 2008
Tumma aavistuksen sinertävä väri. Tuoksussa valkopippuria, mustaherukkaa ja kukkaisuutta. Täyteläisessä maussa valkopippurisuus on upeasti esillä ja Merlot’n tunnusomainen tumma marjaisuus hyväilee makuhermoja. Keskimääräistä pidemmässä jälkimaussa kukkaisuus ja maanläheisemmät aromit kaivautuvat esiin. Tastingin lähes yksimielisesti paras suoritus joka on erinomaisen tasapainoinen jo näin nuorella iällä.
92 pistettä ****

Mainokset