Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Bordeaux on maailman kuuluisin punaviinialue ja sen hintataso on viimeisen viiden vuosikerran aikana kohonnut valtavin harppauksin. Huippuvuosikerrat 2005, 2009 ja 2010 yhdistettynä Aasian räjähdysmäiseen kysyntään ovat yhdessä edesauttaneet tavallisen tallaajan vieraantumista alueen laatuviineistä. Vai miltä kuulostavat esimerkiksi 900 euron hintalappu pullosta keskinkertaisen vuosikerran 2008 Château Lafite-Rothschildia tai 2000 euroa saman vuoden Pétruksesta?

Huippuvuosikerroilla on kuitenkin sellainen hyvä puoli, että vähemmän tunnetut viinitilat onnistuvat joskus ylittämään itsensä. Nämä ovat peruskuluttajan kannalta niitä mielenkiintoisia vaihtoehtoja ja katseet kannattaakin suunnata kyseisten viinitilojen suuntaan. Château Rol Valentinin vuosikerta 2009 sai arvostetulta Wine Spectator viinijulkaisulta huikean 94-97 pisteen arvostelun, ja hintaa pullolle kertyy ainoastaan 35 euroa. Sekoituksena on Saint-Émilionille tyypillisesti Merlot (90 %) ja Cabernet Franc (10 %).

Väri on tummanpunainen, lähes valoa läpäisemätön. Marjaisessa tuoksussa vallitsee mustaherukka kanelin, neilikan, valkopippurin, vaniljan ja kukkaisuuden säestäessä. Tuoksu on runsas ja avoin ottaen huomioon, että kyseessä on erittäin tuore vuosikerta.

Täyteläisessä maussa aloitetaan mehukkailla mustaherukoilla. Keskimaussa mausteet nousevat etualalle, joista siirrytään kantavaan kukkaisen vaniljaiseen jälkimakuun. Korkea alkoholipitoisuus (14.5 %) pysyy hyvin laadukkaan marjaisuuden kontrollissa ja läpi maun taustalla vallitsee raikas hapokkuus. Tanniineja on runsaasti, mutta ne ovat silkkisen pehmeitä ja viini on kaikkiaan poikkeuksellisen hyvin lähestyttävissä jo nuorella iällä.

Bordeaux ei ole suotta ansainnut mainettaan punaviinien huippualueena ja on virkistävää löytää vielä tälläkin vuosikymmenellä alueen viinejä, joissa hinta ja laatu kohtaavat. Jos löydät tätä viiniä, kehotan hankkimaan sitä laatikollisen säilytykseen. Poksauta pullollinen kerran vuodessa ja seuraa upeasti ikääntyvän viinin kehittymistä läpi sen pitkän elinkaaren.

93 pistettä *****

Mainokset