Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Châteauneuf-du-Pape on ehkä kuuluisin Etelä-Rhônen viinialueista. Sen viinit ovat usein täyteläisiä ja runsaita etenkin ranskalaisella mittapuulla. Jenkkikriitikot ovat ottaneet seudun viinit omakseen ja antaneet varsin avokätisesti pisteitä nostaen Châteauneuf-du-Papen maailmankartalle. Hinnat ovat vielä kohtalaisella tasolla verrattuna moniin muihin vanhan maailman suosikkialueisiin. Laatutavaraa voi edelleen löytää 20 – 30 euron hintaluokassa.

Alueen punaviinit ovat yleensä sekoituksia lajikkeista Grenache, Syrah ja Mourvedre tai Cinsault. Myös monia muita lajikkeita on lupa käyttää, mutta niitä näkee harvemmin. Domaine du Pégaü on yksi alueen huipputuottajista ja tällä kertaa arvioitavana on vuoden 1999 Cuvée Réservée. Sekoituksena on perinteinen Grenache (75 %), Syrah (20 %) ja Mourvedre (5 %).

Väri on keskimääräistä tummempi punainen höystettynä aavistuksella rusehtavaa sävyä. Runsaassa tuoksussa löytyy kypsää mansikkaa, mustapippuria, valkopippuria ja maitosuklaata.

Täyteläisessä maussa aloitetaan kypsillä mansikoilla joista siirrytään pippurisen mausteiseen keskimakuun. Keskipitkä jälkimaku viimeistelee kokonaisuuden tammisella maitosuklaalla. Maussa on mukavasti nostetta ja se on kauttaaltaan intensiivinen. Alueen viineille matalahko 13.5 % alkoholi tuntuu ainoastaan lievänä lämpimänä vivahteena.

Kokonaisuutena kyseessä on korkealaatuinen ja tasapainoinen punaviini, joka toimii mainiosti ruokapöydässä esimerkiksi naudan kumppanina. Lisäksi se on riittävän herkullinen nautittavaksi myös sellaisenaan. Noin 45 euron hintaan Pégaü Cuvée Réservée tarjoaa myös poikkeuksellisen vahvaa vastinetta rahoille etenkin ranskalaiseksi viiniksi. Jos et ole vielä tutustunut CdP -alueen viineihin, kannattaa ehdottomasti korjata asianlaita ensi tilassa.

93 pistettä ****

Mainokset