Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Kun viinipullollisen hinta ylittää maagisen sadan euron rajan, täytyy hinnalle olla muitakin perusteita kuin maku. Sassicaia on italialainen vastine maineikkaan Bordeaux’n punaviineille koostuen täysin ranskalaisista lajikkeista Cabernet Sauvignon (85 %) ja Cabernet Franc (15 %). Kun katselee esikuviensa hintakehitystä viime vuosina, ei Sassicaiaa voi edes pitää erityisen kalliina. Ihmeellinen on viinimaailma.

Sassicaia on supertoskanalainen sanan varsinaisessa merkityksessä. Se oli yksi ensimmäisiä italialaisia viinejä joka rikkoi sääntöjä menestyksekkäästi valmistaen viiniä vieraista lajikkeista Italian maaperällä. Varhaisimmat maineteot kiirivät aina 1970-luvulle asti, jolloin Sassicaia loi maineensa kivijalan kansainvälisenä huippuviininä. Koska käytössä on vieraita lajikkeita, kuuluu viini Italian IGT luokitukseen perinteisen DOCG luokituksen sijaan. Otetaan selvää mitä tuore vuosikerta 2008 tarjoaa tässä ja nyt.

Väri on keskimääräistä tummempi punainen. Tuoksussa tummaa kirsikkaa, vaniljaa, luumua ja mustikkaa. Tuoksu on yllättävän avoin ja runsas ottaen huomioon, että kyseessä on erittäin tuore vuosikerta.

Täyteläisessä maussa lähdetään liikkeelle tumman kirsikan johdolla. Keskimaku muuttuu yllättäen voimakkaan karpalomaiseksi saaden aavistuksen happaman vivahteen. Jälkimaussa mausteet ottavat ohjat valkopippurin johdolla. Tanniinit kuivattavat suuta ja keskipitkä jälkimaku on aavistuksen kitkerä. Alkoholi (13.5 %) pysyy kohtalaisen hyvin piilossa.

Kokonaisuutena voi todeta, että on aivan liian aikaista juoda tätä viiniä. Se oli toisaalta melko tavalla tiedossa jo ennen pullon avaamistakin, mutta siitä huolimatta lopputulos on yllättävänkin puolitiessä. Ainoa ominaisuus joka puhuu viinin puolesta tässä vaiheessa on tuoksu, joka antaa lupauksen kehittymispotentiaalista. Pullo jääkin hengittelemään pöydän nurkalle yön ajaksi ja palaan lopullisen tuomion kanssa aiheeseen myöhemmin pääsiäisviikonlopun aikana.

24 tuntia myöhemmin

Tuoksu on avautunut entistä enemmän tarjoten kypsää tummaa hedelmää ja itämaista mausteisuutta. Maku on muuntautunut alkaen tummista marjoista siirtyen mausteiseen keskimakuun. Tanniinit tuntuvat edelleen, mutta ovat miellyttävämmän kitkerät tällä kertaa ja tarjoavat vahvaa rakennetta kukkaisessa jälkimaussa.

Laatuviini kestää ja paranee vanhetessaan. Oli oikea veto jättää suurin osa pullosta odottelemaan seuraavaan päivään. Hyvä vinkki siis jos vastaan tulee viini, joka vaikuttaa olevan sulkeutunut ja potentiaalia tuntuisi olevan parempaan. Kovalle hinnalle siis on kuin onkin lopulta tarjolla vastinetta, mutta mielestäni ei kuitenkaan riittävästi tällä kertaa.

92 pistettä **

Mainokset