Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Brunello di Montalcino on alue aurinkoisessa Toscanassa, jonka punaviinit tehdään yksinomaan Sangiovese -lajikkeesta. Alueen viinit ovat tyyliltään hedelmäisiä ja täyteläisiä, mutta samalla ryhdikkäitä Italialle ominaisella virkistävällä hapokkuudellaan. Laadukkuus näkyy osittain myös hinnassa, sillä pääosa alueen viineistä asettuu hintaluokkaan 25 – 50 euroa. 1997 oli huippuvuosikerta Toscanassa, joten 15 vuoden iässä sopii odottaa vakuuttavaa esitystä.

Väri on ikäisekseen keskimääräistä tummempi, mutta reunoilta löytyy kehittyneempää oranssia vivahdetta. Tuoksussa vaikuttavat lajikkeelle tyypilliset hapankirsikka, kinuski, itämaiset mausteet ja ruusun terälehti. Lisäksi mukana on aavistus maitokiisseliä. Kehittynyt tuoksu on voimakkaan aromaattinen.

Keskitäyteläisessä maussa aloitetaan punaisilla marjoilla siirtyen mausteiseen keskimakuun. Keskipitkä jälkimaku lisää joukkoon kinuskia, kukkaisuutta ja maitokiisseliä. Italialaisille viineille tyypillinen ryhdikäs hapokkuus on läsnä ja alkoholi (14 %) pysyttelee taustalla. Voimakas ja intensiivinen marjaisuus on osoitus onnistuneesta vuosikerrasta.

Brunello di Montalcinon viinit ovat omiaan ruokapöydässä hirvieläinten ja naudan seurana. Itselleni alueen perinteisen tyylisuunnan viinit edustavat punaviinien parhaimmistoa maailmanlaajuisesti. Piancornello on viisaasti ymmärtänyt luottaa vahvuuksiinsa tarjoten eheän ja tyylikkäästi kypsyneen kokonaisuuden.

93 pistettä ****

Mainokset