Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Mencia on lajike, josta ei itselläni aikaisempaa kokemusta ole. Sitä viljellään muun muassa Bierzon alueella Luoteis-Espanjassa. Bierzo vuorostaan sijaitsee moderneista viineistään tutulla maineikkaalla Kastilia-Leónin alueella.

Espanja on siitä kiinnostava viinimaa, että se tuottaa sekä modernia että perinteisempää tyylisuuntaa. Vaihtoehtoja on siis moneen makuun ja löytöjä kuten Pétalos putkahtelee esiin aika ajoin. Arvostettu amerikkalainen viinijulkaisu Wine Spectator valitsikin kyseisen 2009 vuosikerran Top 100 listalleen vuonna 2011.

Väri on läpikuultavan punainen sisältäen hieman sinistä vivahdetta. Herkullisessa tuoksussa tarjoillaan vaniljaa, mustikkaa, tummaa kirsikkaa, neilikkaa, inkivääriä ja kanelia. Tuoksusta voi aistia polttavan auringon.

Yllättävänkin ilmavan tuntuisessa maussa kohdataan alkuun tummia marjoja, joista siirrytään mausteiseen keskimakuun. Keskipitkässä jälkimaussa tummat marjat nousevat uudelleen pintaan vaniljan säestäessä taustalla. Maku on voimakkaan intensiivinen kepeydestään huolimatta, eikä suutuntuma tunnu vetiseltä. Tanniinit kuivattavat suuta, mutta hedelmäisyys kykenee pitämään ne hyvässä tasapainossa kuten korkeahkon alkoholinkin (14.5 %).

Kokonaisuutena kyseessä siis ei ole ainoastaan täyteläinen hedelmäpommi, vaan moniulotteisempi ja vahvarakenteinen punaviini. Se on lähestyttävissä jo tällä hetkellä, mutta hyötyy säilytyksestä vielä usean vuoden ajan. Monopolin valikoimassa Pétalos on poikkeuksellinen tapaus ollen astetta eksoottisempi vaihtoehto ja samalla erinomaista vastinetta 15 euron sijoitukselle.

90 pistettä ***** 

Mainokset