Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Riesling nauttii maailmanlaajuista suosiota viiniharrastajien keskuudessa. Ranska, Itävalta ja Saksa ovat kolme ehkä merkittävintä vaikuttajaa lajikkeen uudesta nousemisesta suursuosikiksi. Euroopan ulkopuolelta myös Australia on osoittanut soveltuvuutensa lajikkeen viljelyyn erinomaisesti.

André Stentz on tuottanut luomuviiniä Alsacessa jo 1980-luvulta lähtien. Ajalta, jolloin luomuviljely ei ollut ollenkaan muodikasta. Pitkät perinteet näkyvät nykytuotannossa, sillä valmistajan Riesling on kuulunut vakiokalustooni jo lukuisten vuosikertojen ajan. Tasalaatuisuus on hämmästyttävää, etenkin kun puhutaan noin 15 euron hintaluokasta.

Väri on keskitäyteläisen keltainen. Tuoksussa vaikuttavat trooppiset hedelmät, etunenässä mandariini ja banaani. Lisäksi tarjolla on hunajaa, yrttejä sekä aavistus bensiiniä, mikä lieneekin lajikkeen kenties tunnusomaisin ominaisuus.

Keskitäyteläisessä maussa aloitetaan kypsillä trooppisilla hedelmillä, joista siirrytään astetta happamampiin mandariineihin. Keskipitkä jälkimaku tarjoilee yrttejä sekä poikkeuksellisen raikasta hapokkuutta. Voimakas hapokkuus onkin piirre, joka vaikuttaisi toistuvan Andrén viineissä vuosikerrasta toiseen. Se luo viinille vahvan selkärangan, joka viittaisi erinomaiseen kehittymispotentiaaliin. Harmittavasti synteettinen korkki kuitenkin hillitsee ajatusta, sillä en luota sen ominaisuuksiin aukottomasti pitkäaikaisempaa kypsyttämistä ajatellen.

Kokonaisuutena vuosikerta 2010 on jälleen osoitus valmistajan tasalaatuisuudesta. Tasapainoinen kokonaisuus ja kohtuullinen hinnoittelu ovat vahvuuksia, joilla tämä viini on pysynyt jo useita vuosikertoja suosikkina monopolin valikoimassa. Kiitos alueen maltillisen hinnoittelun se ansaitsee kevyesti täydet viisi tähteä.

91 pistettä *****

Mainokset