Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Kun eilen kilisteltiin pikareita kuplivan kera, oli tänään luvassa juhla-ateria ja punaviinin vuoro. Pohjois-Rhône vaikuttaisi olevan maailman sopivin kolkka Syrah -lajikkeen viljelyyn. Mikä parasta, alkoholipitoisuudet pysyvät alueella pääsääntöisesti hyvin aisoissa ja viineistä ei tule liian hillomaisen täyteläisiä kuten uuden maailman lajitovereillaan on usein tapana.

Kahdesta alueen suosikista valikoitui juhlapöytään tällä kertaa viini Côte-Rôtien alueelta. Se toinen suosikki on Hermitage, missä niin ikään viljellään Syrahia. Côte-Rôtien punaviineihin sekoitetaan usein pieni määrä Viognieria (valkoviinilajike) lisäämään uusia ulottuvuuksia etenkin tuoksuun.

Guigal on merkittävä viinintuottaja Pohjois- ja Etelä-Rhônessa. Omaan makuun tuottajan viinit ovat osuneet aikaisemmin mainiosti, joskin hieman hintavia valitettavasti tuppaavat olemaan. Tämänkertaisessa vuosikerran 2000 sekoituksessa 5 % on pyhitetty Viognierille.

Väri on keskimääräistä tummempi punainen. Tuoksussa mustapippuria, mustaherukkaa, lakritsia, neilikkaa, mustikkaa, vaniljaa ja kahvia. Tuoksu on aromaattisen voimakas ja kehittynyt sisältäen useita Syrahin klassisia piirteitä.

Keskimääräistä täyteläisemmässä maussa kohdataan tummia marjoja, joista siirrytään pippuriseen keskimakuun. Keskimääräistä pidemmässä jälkimaussa löytyy lakritsia, neilikkaa ja miellyttävää tammisuutta. Alkoholi (13 %) pysyttelee mukavasti taustalla ja keskitason hapokkuus tarjoaa tervetullutta raikkautta. Tanniinit ovat silkkisen pehmeät, mutta niitä on vielä tallella kohtalaisesti. Viini tuntuisi olevan keski-iässä eli otollinen lisäkypsytykseen, joskin mainiosti nautittavissa jo tällä hetkellä.

Ranskalaisten taito ja tyyli valmistaa viinejä on vertaansa vailla. Pitkät perinteet näkyvät ja maistuvat maan viineissä, mutta vastaavasti myös hinnat ovat usein korkealla. Hinnalle on kuitenkin tarjolla vastinetta ja ainutlaatuisia kokemuksia tyylillisesti, sillä missään muualla maailmassa ei tällaisia viinejä valmisteta.

94 pistettä ***

Mainokset