Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

En ole ihan niin suuri samppanjafani kuin viime aikojen blogimerkintöjen perusteella saattaisi kuvitella. Tällä kertaa kuplivaa korkattiin vuosipäivän johdosta meille merkityksellisen 2000 vuosikerran muodossa. Kyseinen vuosikerta tuntuisi olevan myötämielinen jo nuoremmalla iällä korkkaamiseen, jos nyt 12 vuotta kypsynyttä viiniä nuoreksi voi haukkua.

Blanc de Blancs eli ”valkoisten valkoinen” tarkoittaa, että sekoituksessa on käytetty ainoastaan valkoviinirypäleitä. Samppanjassa se tarkoittaa siis käytännössä Chardonnayta, eikä tässä tapauksessa ihan mitä tahansa perustavaraa vaan Grand Cru laatuluokituksen herkkua Le Mesnilin alueelta. Pierre Peters on maineikas tuottaja, jonka historia ulottuu aina 1920-luvulle asti.

Erityiskiitokset tästä viinielämyksestä kuuluvat isälleni, jolta saimme pullon lahjaksi jouluna.

Väri on kalpean keltainen. Tuoksussa shown varastaa valloittava hunajameloni. Lisäksi mukana on omenaa, päärynää, toffeeta ja aavistus paahtoleipää. Tuoksu on voimakkaan aromaattinen ja viestii että nyt on tosi kyseessä.

Intensiivisen keskitäyteläisessä maussa kohdataan tuoksusta tuttua hunajamelonia, josta siirrytään omenan ja päärynän täyteiseen keskimakuun. Keskimääräistä kantavammassa jälkilöylyssä on upeasta etiketistä lainattua kukkaisuutta paahtoleivän lymyillessä taustalla. Raikas hapokkuus houkuttelee seuraavaan kulaukseen ja alkoholin pysytellessä taustalla ei voi kun nautiskella.

Vuosikerta 2000 Champagnessa on osoittautunut onnistuneeksi valinnaksi korkattavaksi jo useampaan otteeseen. Pierre Petersin Les Chétillons ei tee poikkeusta ja on kokonaisuutena hienoimpia samppanjoita mitä olen päässyt maistamaan. Arvoisensa kumppani juhlistamaan jälleen yhtä lisävuotta yhteisellä taipaleella.

93 pistettä ****

Mainokset