Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , ,

Chianti Classico on alue aurinkoisessa Toscanassa, joka tarjoaa mielenkiintoisia punaviinejä hintaluokassa 15-30 euroa. Alueen viinit ovat hieman helpommin lähestyttäviä nuorella iällä verrattuna Italian muihin klassisiin alueisiin kuten Baroloon tai Brunello di Montalcinoon, mutta hyötyvät kuitenkin yhtä lailla kypsytyksestä. Pääasiallisena lajikkeena viljellään Sangioveseä ja lisäksi joukkoon sekoitetaan toisinaan pieniä määriä Cabernet Sauvignonia tai Canaioloa.

Borgo Salcetinon vuoden 2007 Riserva sijoittuu mielenkiintoiseen 20 euron hintaluokkaan monopolin valikoimassa. Pieni osa sekoituksesta on Canaioloa, joka on ollut itselleni se mieluisampi vaihtoehto Cabernet Sauvignoniin verrattuna siinä mielessä, että yleensä tarjolla on hieman klassisempaa tyyliä. Jotkut tuottajat suosivat modernimpaa tyyliä, jolloin hedelmäisyys ja tammi ottavat toisinaan ylivallan.

Väri on haaleahko rusehtavan punainen. Tuoksussa tarjoutuu Sangioveselle klassisia ominaisuuksia kuten hapankirsikkaa, kinuskia, itämaisia mausteita ja syksyn lehtiä. Tuoksu antaa odottaa siis alueelle hyvinkin perinteistä makumaailmaa.

Keskitäyteläisessä maussa kohdataan heti kärkeen runsaasti punaisia marjoja. Keskimaku muuntautuu mausteisemmaksi siirtyen keskipitkään kinuskiseen ja maitokiisseliseen jälkimakuun. Keskitasoa voimakkaampi hapokkuus ja pehmeät tanniinit luovat vahvan selkärangan klassiselle makumaailmalle. Tästä johtuen viini sopii erinomaisesti ruokapöytään pastaruokien sekä punaisen lihan kumppaniksi. Lisäksi muutama lisävuosi kellarissa ei taatusti tee hallaa jo tälle nuoressa iässä harvinaisen tasapainoiselle kokonaisuudelle.

Borgo Salcetino tarjoaa siis alueensa perinteitä kunnioittavan ja hintaluokkaansa nähden laadukkaan kokonaisuuden, joka on aina kunnioitettava suoritus nykyajan viinitrendien vallitessa. On äärimmäisen tärkeää, että klassiset viinialueet pitävät kiinni omasta tyylistään. Olisihan nimittäin valtavan tylsää, jos kaikki viinit ennen pitkää maistuisivat samalta.

90 pistettä ****

Mainokset