Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kokoonnumme pienen työporukan kanssa muutaman kerran vuodessa maistelemaan viinejä vaihtelevin teemoin. Tammikuun paukkupakkasilla oli otollinen tilaisuus tutustua uuden maailman lämpimiin ja tammisiin punaviineihin. Viime kerralla oltiin Italiassa, joten Euroopan viinialueet jätettiin tällä kertaa unohduksiin.

Tammi on ehkä toiseksi merkittävin yleistettävä tekijä heti värin jälkeen makuasioista puhuttaessa. Liian runsas tammessa uittaminen kun valitettavasti peittää hedelmäisyyden ja raikkaan hapokkuuden helposti alleen. Siksi erityisesti uuden maailman viinit ovat suurennuslasini alla, kun lievää allergiaa tammea kohtaan olen ollut havaitsevani.

Uusi maailma suosii pääasiassa amerikkalaista ja ranskalaista tammea. Kyseiset lajikkeet ovat juuri niitä, joiden tasapainoinen käyttö viininvalmistuksessa on äärimmäisen tärkeää. Homma menee helposti överiksi ja lopputulos ei ole enää tasapainossa viinin muihin ominaisuuksiin verrattuna. Siispä tällä kertaa kiinnitimme erityistä huomiota kuinka viinintekijä on onnistunut tammen käytössä.

4. sija: Seghesio Home Ranch Zinfandel 2009
Läpikuultava purppura väri. Jopa ylitsevuotavan intensiivisessä tuoksussa kohdataan karkkimaisia tummia marjoja, kanelia, tummaa suklaata, vaniljaa ja itämaista mausteisuutta. Korkean alkoholipitoisuuden johdosta maussa on reilusti jäännossokeria, mikä tekee kokonaisuudesta hieman halvahkon oloisen. Keskipitkä jälkimaku ja matalahkot tanniinit tekevät juomasta helpon seurusteluviinin, mutta tällä kertaa se ei riitä jumbosijaa parempaan suoritukseen.
88 pistettä **

3. sija: Peter Lehmann Stonewell Shiraz 2008
Tumma sinertävä väri. Tuoksussa lakritsia, valkopippuria, mustaherukkaa, minttua ja kanelia. Maku on alue huomioon ottaen yllättävän hillitty ja hieman vetinen. Parasta tässä on selvästi se, että Barossaan yleisesti liitettävät ominaisuudet kuten ylitsevuotava tammi ja hedelmäisyys loistavat poissaolollaan. Viini ei kuitenkaan nouse siivilleen ja jää valitettavasti aavistuksen latteaksi.
89 pistettä **

2. sija: Glen Carlou Gravel Quarry Cabernet Sauvignon 2008
Tumman punainen aavistuksen ruskeaan taittuva väri. Tuoksussa lakritsia, viikunaa, kanelia, neilikkaa ja pesuainetta. Tammisuus on tässä viinissä hienosti balanssissa antaen laadukkaan hedelmäisyyden siirtyä etulinjaan. Maku on intensiivinen, mutta ei ylitsevuotavan runsas. Itselleni tämä viini oli illan suosikki, mutta äänestyksessä sille siunaantui tällä kertaa kunnioitettava toinen sija.
90 pistettä ***

1. sija: Coyam 2009
Tumma purppura väri. Tuoksussa mustaherukkaa, mustapippuria, luumua, vaniljaa, kahvia ja tupakkaa. Tämä viini oli ylivoimainen voittaja joka valikoitui lähes kaikkien ykkössuosikiksi. Pitkä jälkimaku ja teknisesti moitteeton suoritus oli vakuuttava, mutta hieman edistyneemmän harrastajan näkökulmasta myös aavistuksen yllätyksetön. Silti ei voi kiistää tämän luomuviinin laadukkuutta ja se ansaitsee edullisimmalla hinnallaan ykköspaikan.
89 pistettä ***

Mainokset