Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Libanon ei äkkiseltään kuulosta merkittävältä viinimaalta 2000-luvulla elävän korvaan. Sillä on kuitenkin pitkät perinteet viinin valmistuksessa ja yksi tila pitää maata sitkeästi kansainvälisellä viinikartalla vuosikerrasta toiseen. Alueen levottomuudet varjostavat kuitenkin viinin valmistusta ja jokainen onnistuneesti pullotettu vuosikerta on kulttuuriteko edistyneen viiniharrastajan näkökulmasta.

Tilan ykkösviini on sekoitus lajikkeita Cabernet Sauvignon, Cinsault ja Carignan. Sekoituksen suhteet vaihtelevat hieman vuosikerrasta riippuen. Mukana on siis Ranskan suurilta viinialueilta tuttuja nimiä. Vuosikertaa 2003 pidetään erittäin onnistuneena ja se kykenee tarjoamaan nautintoja vielä vuosikymmeniksi eteenpäin.

Väri on haalean punainen. Vahvassa tuoksussa vallitsevat päällimmäisenä vadelma, kinuski ja viikuna. Taustalla lymyilee annos seetriä ja tupakkaa. Tuoksu on poikkeuksellisen kehittynyt viinin ikä huomioon ottaen, joka vaikuttaisi olevan toistuva ominaisuus vuosikerrasta toiseen.

Täyteläisessä maussa kohdataan vadelmaa ja viikunaa heti kättelyssä, joista siirrytään kinuskiseen keskimakuun. Tavallista kantavampi jälkimaku viimeistelee kokonaisuuden sekoittaen joukkoon seetriä ja tupakkaa. Alkoholi lämmittää aavistuksen jälkimakuun lähdettäessä. Maku on tuoksua huomattavasti nuorekkaammassa vedossa tarjoten herkullisen nautinnon lisäksi lupauksen kenties vielä upeammasta tulevaisuudesta.

Tämä viini on hintaluokassaan hankala päihittää, sillä se tarjoaa paljon ominaisuuksia, mitä olen tottunut odottamaan vasta lähes puolet arvokkaammassa hintaluokassa. Ruokapöydässä se on myös kuin kotonaan ja toimii erityisen hyvin lampaan seurana. Sopii toivoa, että taistelut eivät vie viinitarhoja mennessään, vaan saamme nauttia tästä upeasta viinistä vielä lukemattomien vuosikertojen ajan.

93 pistettä *****

Mainokset