Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Kuohuviinit kuuluvat juhlaan ja kesähelteillä raikas kupliva viilentää mukavasti. Vuoden aikana makunystyröitä hyväili 25 erilaista kuoharia. Samppanjavetoisen kunniataulukon muodostivat tällä kertaa seuraavat:

5. sija
90p Ca’ del Bosco Franciacorta Cuvée Prestige Brut
Poikkeuksen sääntöön tarjosi tänä vuonna italialainen Franciacorta, joka valloitti täyteläisellä ja ruokapöytään erityisen hyvin sopivalla esityksellään. Samppanjasta tutun Chardonnayn lisäksi Pinot Nero ja Pinot Bianco olivat läsnä. Alue on mielenkiintoinen, mutta hinnoittelultaan uhkaavasti lähes Samppanjan tasolla.

4. sija
91p Duval-Leroy Champagne Femme de Champagne 1996
Duval-Leroyn huippusamppanja huolimatta ikääntymisestä, oli harvinaisen nuorekas ja terävä nautittavaksi. Armoton hapokkuus ja sitruksinen makumaailma eivät antaneet lainkaan armoa makunystyröille. Kokonaisuutta leimasi kuitenkin laadukkuus ja ehkä viiden vuoden päästä se saattaisi tarjota astetta tasapainoisemman esityksen.

3. sija
91p Larmandier-Bernier Champagne Terre de Vertus 1er Cru Brut Nature
Luomusamppanjat olivat tämän vuoden suurin löytö kuohuvien osalta. Harmi vain, että tämäkin on monopolin valikoimassa voimakkaasti ylihinnoiteltu. Vaikuttava kokemus raikkaan puhtaalla sitruksisella makumaailmallaan jätti muistijäljen yhdestä parhaimmista vuosikerrattomista Samppanjoista, mitä on toistaiseksi vastaan tullut.

2. sija
92p Fleury Pere & Fils Champagne Fleur de l’Europe
Mutta vielä vakuuttavampi oli toinen luomu suoraan hyllyvalikoimasta ja vieläpä edellistä edullisempaan hintaan. Huomattavan kehittynyt makupaletti runsaan hedelmäisyyden johdolla vakuutti allekirjoittaneen täysin. Lue lisää mietteitä marraskuun artikkelista.

1. sija
92p Pol Roger Champagne Cuvée Sir Winston Churchill Brut 1999
Pol Rogerin ökysamppanja korkattiin isännän merkkipäivän kunniaksi. Omenaisen kermainen ja tyylikäs kokonaisuus oli rakenteeltaan moitteeton, mutta ei aivan täysin osunut yksiin omien mieltymysten kanssa tyylillisesti. Siitä huolimatta kokemus oli vakuuttava, eikä tästä voinut millään olla pitämättä. Ironisesti vuoden kallein viini oli se, joka on monopolissa hinnoiteltu alakanttiin maailmanmarkkinahintoihin verrattuna.

Samppanja viihtyi pikarissa 14 otteeseen vuoden aikana. Vanavedessä lipuivat Espanjan Cava (6) sekä Italian Franciacorta ja Prosecco (3). Tämä artikkeli päättää yhteenvedon kuluneesta vuodesta. Tästä siirrytään kohti uutta vuotta ja uusia viinillisiä kokemuksia. Toivottavasti blogia seuraavat jaksavat roikkua mukana myös vuonna 2012!

Mainokset