Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Valkoviinejä kului vuoden mittaan selvästi punaviinejä vähemmän. Kaikkiaan niitä maisteltiin 27 erilaista, joiden joukosta suurimman vaikutuksen tekivät seuraavat:

5. sija
91p Domaine William Fèvre Chablis Grand Cru Bougros Cote de Bouguerots 2007
Chardonnay on maailman suosituimpia valkoviinejä, mutta meidän taloudessa sitä harvemmin pöydästä löytyy. Chablis on virkistävä poikkeus, koska alueen viinit eivät ole niin tammitettuja ja täyteläisiä kuin monessa muussa maailman kolkassa. William Févren nimihirviö oli alkuvuodesta armottoman hapokkuuden lisäksi raikkaan mineraalinen ja sitruksisen mausteinen Chablis, joka jäi mieleen.

4. sija
91p Domaine Weinbach Pinot Gris Altenbourg 2008
Alsace tuottaa laadukkaita valkoviinejä kohtuulliseen hintaan. Pinot Gris viihtyy alueella mainiosti ja lajikkeen viinit ovat usein aavistuksen makeampia versioita muun maailman lajitovereihinsa verrattuna. Domaine Weinbach on viinitila, jonka tuotoksiin en ole vielä tähän asti joutunut kertaakaan pettymään. Pinot Gris on malliesimerkki tuottajan tyylistä, jossa jäännössokerin ja hapokkuuden tasapaino on esimerkillinen.

3. sija
91p Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Steinsetz 2010
Itävallan valkoviinit ovat muodissa eivätkä syyttä. Grüner Veltliner on maan selvästi omalaatuisin lajike, joka esiintyy yrttisen mausteisena ja raikkaana viininä. Schloss Gobelsburg on Kamptalin alueen perinteikkäimpiä tuottajia ja sen viinit kestävät kypsytystä poikkeuksellisen hyvin valkoviineiksi. Tätä herkullista juomaa onkin pesiytynyt kellariin useita pulloja tulevaisuutta ajatellen.

2. sija
91p André Stentz Riesling 2010
Kunniataulukon toinen Alsacen edustaja on luomuviljelyyn jo vuosikymmeniä sitten siirtynyt tuottaja. Riesling on monipuolinen lajike ja vahvasti muodikas nykypäivän viinipiireissä. Tähän viiniin olen tutustunut jo kolmen vuosikerran osalta ja näyttää siltä, että meno vain paranee vuosi vuodelta. Kyseinen vuosikerta teki suuren vaikutuksen muistuttaen paljolti saksalaisen Moselin alueen huomattavasti arvokkaimmista lajitovereistaan. Tarkempia mietteitä löydät vuoden 2012 artikkelista.

1. sija
93p Domaine Weinbach Gewurztraminer Cuvée Laurence 2008
Jo toista vuotta peräkkäin vuoden suosikki valkoviinien osalta on Domaine Weinbachin taidonnäyte Gewurtztraminer lajikkeesta. Kuten Pinot Gris, myös Gewurtztraminer tasapainoilee ihailtavasti makeuden ja hapokkuuden välillä luoden erinomaisen herkullisen kokonaisuuden. Hankalasti viiniin yhdistettävät mausteiset ruoat tulevat hyvin toimeen tällaisen viinin kanssa. Tarkempia mietteitä löydät artikkelista lokakuulta.

Jos Italia hallitsee punaviinien osalta, on Ranska vuorostaan kärjessä valkoviineissä kuten kunniataulukosta saattaa arvata. Ranskalaista valkoviiniä kului vuoden aikana 16 eri otteeseen. Kaukana takana köröttelivät Uusi Seelanti (5), Itävalta (3) ja Etelä-Afrikka (3). Seuraavaksi laitetaan vuosi 2011 pakettiin kuohuviinien osalta.

Mainokset