Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Uusi vuosi ja uudet kujeet sanotaan, mutta tässä vaiheessa on hyvä katsoa taaksepäin mitä viinivuosi 2011 tarjosi parhaiden viinien osalta. Kirjanpito osoittaa kertoa, että vuoden aikana maisteltiin kaikkiaan 75 eri punaviiniä. Näiden joukosta valikoitui vuoden parhaimmisto seuraavasti:

5. sija
93p Fontanafredda Barolo Lazzarito Vigna la Delizia 1978
Barolo on yksi ehdoton suosikkialueeni ja Fontanafredda oli kirkkain tähti vuoden 2011 maistelluista kaikkiaan kuudesta alueen punaviinistä. Toki yli 30 vuoden ikäisissä viineissä on enemmänkin tuuripeliä sattuuko kohdalle hyvin säilynyt yksilö. Tämä oli yksi sellainen tarjoten klassista Barolon hapankirsikkaa, ruusua ja itämaista mausteisuutta.

4. sija
93p Chateau Musar 2003
Libanonin helmi ja taloutemme kestosuosikki jo useammalta vuosikerralta ei pettänyt tänäkään vuonna. 2003 on erinomaisen hyvä vuosikerta tarjoten erinomaisen potentiaalin myös lisäkypsyttelyyn. Kellarin perukoilla onkin kolme pulloa juuri tätä hedelmäisen mausteista ja öljyisen täyteläistä nektaria odottelemassa tulevia elämyksiä. Lisää mietteitä tästä jumalten juomasta tammikuun artikkelissa.

3. sija
94p Produttori del Barbaresco 1970
Ehdottomasti yksi vuoden yllättäjistä siinä mielessä, että Barbarescon alue on jäänyt aikaisemmin vähemmälle huomiolle. Jälleen ikääntynyt viini oli säilynyt saumattoman hienosti ja tarjosi vakuuttavan elämyksen syksyisillä aromeillaan. Tästä kokemuksesta kirjoitinkin artikkelin jo marraskuussa.

2. sija
94p Aalto P.S 2004
Vuoden toinen suuri yllättäjä oli minulle hiljattain hieman vähemmälle huomiolle jäänyt Espanja. Ribera del Dueron moderni viini löi ällikällä tarjoten voimakkaan, mutta tasapainoisen kokemuksen tummaa hedelmää, mausteisuutta ja tupakan aromeja. Viinissä on ehdottomasti aineksia vielä hurjempaankin suoritukseen lisäkypsytyksellä. Tempranillo, joka herätti minut uudelleen espanjalaisiin uuden maailman tyylisiin punaviineihin. Onneksi kellarissa majailee yksilö vuosikertaa 2005 pahan päivän varalle.

1. sija
95p Ciacci Piccolomini d’Aragona Brunello di Montalcino Vigna di Pianrosso 1988
Ykkössijan valtasi uniikki elämys Toscanasta. Brunello di Montalcino on Barolon ohella tuttu näky ruokapöydässämme ja vuoden aikana esiintymisiä oli kaikkiaan kuusi. Tämä viini oli jotain erilaista, sillä se kykeni muuntautumaan suussa klassisesta Brunellosta kuivaan sherrymäiseen jälkimakuun. Se oli jotain ennenkokematonta, ja Amontilladon ystävänä jäi mieleeni vuoden hienoimpana punaviininä.

Suurimman suosion punaviinien osalta saavuttanut Italia esiintyi ylivoimaisesti eniten myös vuoden 2011 aikana, kaikkiaan 32 kertaa. Kaukana perässä tulivat Ranska (13), Espanja (8), Australia (6) ja Argentiina (4). Seuraavaksi muistellaan kulunutta vuotta valkoviinien merkeissä.

Mainokset