Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Maamme kehittyvän viinikulttuurin kenties yhdistävin piirre on, että uutena vuotena poksautetaan pullo kuplivaa. Omassa pikarissa viihtyy vuoden vaihtuessa usein astetta fiinimpää vuosikerta Samppanjaa. Valinta osui tällä kertaa Blanc de Blancs Samppanjaan, joka tarkoittaa täysin valkoviinilajikkeista valmistettua juomaa. Samppanjan osalta on siis käytännössä kyseessä puhdas 100% Chardonnay. Samalla tarjoutui tilaisuus tutustua lupaavaan 2004 vuosikertaan.

Väri on haalean kultainen. Tuoksussa punaista omenaa, ranskankermaa, hentoa paahtoleipää ja sitruunaa. Aromit eivät ole makeita, joten sopii odottaa kuivaa makumaailmaa. Valmistaja ilmoittaakin sokeriannostukseksi ainoastaan viisi grammaa per litra.

Kevyehkön raikkaassa maussa kohdataan sitrushedelmiä ja hapanta kermaisuutta. Keskimaussa punainen omena ottaa homman haltuun siirtyen paahtoleipäisen sitruksiseen keskipitkään jälkimakuun. Alkoholi pysyy hienosti piilossa ja yleisvaikutelmana on klassinen BdB. Kokonaisuutena kokemus on kuitenkin aavistuksen tylsä eikä vuosikerran esitys kykene erottumaan edukseen perusvalikoimasta.

Samppanjan suurin kompastuskivi on ehdottomasti hinnoittelu. Joskin laatua voi löytää myös edullisemmasta 15 – 25 euron hintahaarukasta. Valitettavasti kotoisassa valikoimassamme edullisempi hintaluokka on heikosti edustettuna, lähinnä ylihinnoittelusta johtuen. Onneksi laivayhtiöt ovat hereillä ja Tallinnan tai Tukholman reissulta kannattaa ehdottomasti kantaa mukanaan kilpailukykyisesti hinnoiteltua juhlajuomaa. Kaikille blogia seuraaville hyvää ja onnellista uutta vuotta 2012.

89 pistettä **

Mainokset