Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , ,

Joulupöytä on varsin haasteellinen kumppani viinille. Makeat laatikot sekä suolaiset kinkku ja kala eivät ole se kaikkein helpoin yhdistelmä. Italian Venetossa vaikuttava Amarone on osoittautunut hyväksi vaihtoehdoksi jouluisten aromiensa ja lievän makeutensa puolesta. Sitä voi nauttia myös jälkiruokana sellaisenaan tai suklaan seurana.

Amarone valmistetaan poikkeuksellisesti osittain kuivatuista rypäleistä, mikä luo viinille omaleimaisen runsaan maun ja korkean alkoholipitoisuuden. Maulla on yhtäläisyyksiä portviiniin ja konjakkiin, ollen kuitenkin kuiva. Käytetyt lajikkeet tottelevat nimiä Corvina, Rondinella ja Molinara. Tänä jouluna kunniatehtävään valikoitui Tommasin vuosikertaa 2007.

Tummahko, hieman ruskeaan taittuva punainen väri. Tuoksussa luumua, rusinaa, kanelia ja inkivääriä. Runsas tuoksu virittää onnistuneesti jouluiseen tunnelmaan.

Täyteläisessä maussa kohdataan kypsää kirsikkaa ja leivonnaisia. Keskimaku kääntyy mausteisemmaksi siirtyen keskipitkään lämpimän mausteiseen ja mustikkaiseen jälkimakuun. Hedelmä ei kykene täysin peittämään korkeaa alkoholipitoisuutta jälkimakuun lähdettäessä. Maku tuntuu paikoin aavistuksen vetiseltä, mihin en ole tottunut Amaronen yhteydessä.

Tommasi osoittautui oivaksi kumppaniksi jouluruokien seurassa. Hintaluokassa ja hieman edullisemminkin on kuitenkin tarjolla laadukkaampia vaihtoehtoja. Amaronet tarjoavat poikkeuksellisen paljon jo nuorella iällä, mutta noin viiden vuoden lisäkypsyttäminen tekisi vahvalle viinille hyvää. Toivotan kaikille blogia seuraaville iloista ja rauhallista joulua.

89 pistettä ***

Mainokset