Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Hiljattain kirjoitin François Lurtonin Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc -viinistä, jonka totesin olevan erinomainen valinta edullisemmassa hintaluokassa. Alkon valikoimasta löytyy myös toinen edullinen valkoviini kyseiseltä viinimaakarilta, jonka uutta 2010 vuosikertaa sain sattumalta kokeiltavaksi. Alueena on niin ikään Etelä-Ranskan Languedoc-Roussillon.

Viognier on lajike, joka ei yleensä ole sopinut omaan makuuni saumattomasti. Lajikkeelle on tyypillistä voimakasarominen ja valloittava tuoksu, maun jäädessä usein aavistuksen tuoksun varjoon. Kuuluisimman ranskalaisen alueen Condrieun tyyli on täyteläinen ja runsas, kun taas uudessa maailmassa (esim. Australia) kohtaa ajoittain astetta raikkaampia esityksiä.

Väri on kalpean vihertävä. Tuoksussa kohdataan hieman yllättäen greippiä ja totutummin sitruunaa, päärynää, tammea ja kukkaisuutta. Tuoksu on melko mitäänsanomaton eikä se kykene lunastamaan odotuksia lajike huomioiden.

Keskitäyteläisessä maussa avataan peli greipillä ja sitruunalla. Keskimaku muuntautuu karkkimaisen päärynäiseksi siirtyen keskipitkään tammisen mausteiseen jälkimakuun. Jälkimaussa voi aistia taustalla häivähdyksen appelsiininkuorta. Hapokkuutta on onneksi sen verran, ettei tammi pääse jyräämään täysin valtoimenaan. Alkoholi muistuttaa aavistuksen olemassaolostaan viime metreillä.

Myös tällä kertaa on kunnioitettava suoritusta, että tähän hintaan on saatu aikaan eheä ja nautittava kokonaisuus. On ehkä enemmän tyylikysymys ja tilannekohtaista, pitääkö tästä vai miehen Sauvignon Blancista enemmän. Jos lautasella on lohta, valinta osuu Viognieriin. Jos taas kuhaa, Sauvignon Blanc on sopivampi vaihtoehto.

Lopulta itselleni voiton vie kuitenkin Sauvignon Blanc, joka on kauttaaltaan hieman eheämpi ja laadukkaampi kokonaisuus. Mutta etenkin runsaammista valkoviineistä nauttivalle ja ruokapöytään on tarjolla hyvää vastinetta vajaan yhdeksän euron sijoitukselle.

85 pistettä ****

Mainokset