Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Samppanja, tuo maailman kuuluisin viinialue. Viineihin vihkiytymättömätkin tuntevat alueen vähintään nimeltä. Lajikkeina viljellään vaihtelevissa määrin kolmikkoa Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier.

Monopolin valikoimaa Samppanjan osalta voisi kuvailla lyhyesti muutamalla sanalla kuten massamarkkinoitu, tylsä ja ylihintainen. Onneksi silloin tällöin lasiin eksyy kuplivaa, joka muodostaa virkistävän poikkeuksen.

Uutuus Fleury Fleur de l’Europe Brut on vuosikerraton Samppanja, joka poikkeaa monellakin tavalla totuttuun perusvalikoimaan verrattuna. Kyseessä on luomuviljelyyn jo vuodesta 1989 siirtynyt astetta pienempi tuottaja. Pinot Noir vallitsee sekoituksessa Chardonnayn hennosti säestäessä.

Väri on kauniin kullankeltainen. Tuoksussa erottuvat kultainen omena, kaneli, paahtoleipä ja kukkaisuus. Aromit ovat intensiivisiä ja puhdaspiirteisiä. Tuoksu on vuosikerrattomat Samppanjat huomioiden huomattavan kehittynyt.

Täyteläinen ja runsas maku tarjoilee tuoksusta tuttua makeaa omenaa ja paahtoleipää. Mausteisen kanelisen keskimaun kautta siirrytään kukkaisen kermaiseen jälkimakuun, joka kantaa kunnioitettavan pitkälle. Pienenä kauneusvirheenä alkoholi nostaa aavistuksen päätään jälkimaussa, mutta runsas hedelmäisyys kykenee pitämään sen aisoissa. Hapot ovat hieman keskitasoa lievemmät.

On harvinaista löytää Samppanja, joka on hinta-laatu suhteeltaan näin vakuuttava. Vielä poikkeuksellisempaa on, että sitä voi noukkia suoraan monopolin hyllyvalikoimasta kyseiseen hintaan. Toivottavasti tuottaja pystyy tarjoamaan tätä upeaa kuplajuomaa Alkon valikoimiin mahdollisimman pitkään.

92 pistettä ****

Mainokset