Avainsanat

, , , , , , , , , , , ,

Usein kuulee moitteen, että punaviinit juodaan liian varhain. Kun lasissa on viiniä 1970-luvulta, ei pelkoa liian aikaisesta avaamisesta ole. Ennemminkin herää epäilys onko viini enää voimissaan. Olen oppinut viiniharrastukseni aikana viinin olevan poikkeuksellisen sitkeää tavaraa.

Barbaresco sijaitsee Pohjois-Italiassa ja alueen viinit valmistetaan Nebbiolo -lajikkeesta. Samaa lajiketta käytetään myös maailmankuululla Barolon alueella, joka sijaitsee niin ikään Piemontessa. Barbaresco on enemmän Italian omille markkinoille valmistettua viiniä viennin osuuden jäädessä tavallista vähemmälle.

Barbaresco ei yleensä vaadi yhtä pitkää kypsytystä kuin Barolo. Barbarescot ovat hieman kevyempiä ja soveltuvat loistavasti lampaan ja kalan kaveriksi ruokapöytään. Otetaan selvää vieläkö vuoden 1970 Produttori del Barbaresco on voimissaan vai onko tarjolla pelkkää etikkaa. Korkki mureni melko tarkalleen keskeltä kahtia, mutta sain houkuteltua sen kuitenkin kokonaisuudessaan pullosta ulos.

Haalea väri on oranssinruskea. Lajikkeelle onkin ominaista nykytrendejä läpikuultavampi väritys. Valloittavassa hapettuneessa tuoksussa on syksyn lehtiä, kirsikkaa, ruusua, kinuskia ja itämaista mausteisuutta. Pelko ylikypsyneestä viinistä voidaan unohtaa.

Maku pystyy vastaamaan tuoksun asettamiin odotuksiin mainiosti. Mausteisen kirsikkainen ja intensiivisen hedelmäinen aloitus lyö ällikällä. Vaikka suutuntuma on kevyt, ei viini missään nimessä ole ohut vaan jopa aavistuksen öljymäinen. Keskivaiheilla mukaan liittyy aavistus maaperää ja jälkimaku on ihastuttavan kinuskinen kantaen todella pitkälle.

Viini pääsi yllättämään puun takaa, en osannut odottaa näin huikaisevaa kokonaisuutta. Olen maistanut aikaisemmin ainoastaan muutamia Barbarescoja ja kiinnostus aluetta kohtaan nousi valtavasti tämän kokemuksen ansiosta. Viidenkymmenen euron hintaan voin suositella varauksetta.

94 pistettä ****

Mainokset