Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Viallinen korkki on vitsaus, joka tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin jokaiselle viinistä nauttivalle. Parhaan hirvikauden keskellä on tapana korkata ainakin kerran vuodessa laadukas ”Super Tuscan” viini, joka on täydellinen pari hirvenlihan kanssa. Supertoscanalaiset eivät kuulu Italian viralliseen DOCG luokitukseen, vaan rikkovat sääntöjä luodakseen omalaatuisia viinejä. Usein joukkoon sekoitetaan vieraita lajikkeita kuten Cabernet Sauvignonia tai Merlot’a.

Yllä kuvattu näky olikin valtava pettymys, kun päivän ohjelmassa oli suunnitelmana avata pullo Antinori Tignanelloa vuodelta 2008. Mars Alkoon ja rahat takaisin. Onneksi viinikaappi pullistelee näin syksyllä liitoksissaan ja vaihtoehtoja on mistä valita. Korvaajaksi valikoitui Pohjois-Rhônesta Côte-Rôtien alueelta Domaine Jamet vuodelta 2007. En ole aikaisemmin päässyt maistelemaan kyseisen alueen tuotoksia, joten etukäteisasetelma oli mielenkiintoinen.

Väri on tummahko punainen taittuen purppuraan. Tuoksussa on tarjolla tummaa kirsikkaa, mustapippuria ja mustaherukkaa. Taustalla vaikuttaa lisäksi aavistus tupakkaa ja viherpippuria. Melko tuttuja elementtejä esimerkiksi uuden maailman Shiraz -viineistä.

Maku jatkaa tuoksusta tutulla linjalla tarjoten vahvan latauksen tummaa hedelmää. Keskimaku taittuu mausteisempaan suuntaan ja pitkähkö jälkimaku tarjoilee häivähdyksen viherpippuria ja tupakkaa. Yllättävän moderni esitys ennakko-odotuksiini verrattuna. Toki hapokkuus on korkeampi kuin uuden maailman vastaavissa ja hilloinen raskaus loistaa poissaolollaan. Silti viinistä tuntuu puuttuvan aavistus luonnetta, joka pystyisi erottamaan sen joukosta.

Vuosikerta on sen verran tuore, että varmasti kypsytyksellä viinistä saisi irti paljon enemmän. Tilausvalikoiman muhkea 60 euron hintalappu ei pysty tällä kertaa vastaamaan korkeita odotuksia. Hirven kanssa viini sen sijaan tuli toimeen varsin mainiosti.

90 pistettä **

Mainokset