Avainsanat

, , , , , , , , , , ,

Ranska on kiistämättä maailman tunnetuin ja kuuluisin viinimaa. Kuohuviinien valtias Champagne sekä punaviinien huippualueet Bordeaux ja Bourgogne tuottavat äärimmäisen haluttuja viinejä, joiden kysyntä ylittää usein tarjonnan. Valitettavasti maineen ja kunnian kylkiäisinä joutuu yleensä myös maksamaan enemmän.

Etelä-Ranska on siinä mielessä mielenkiintoinen, että viinien hinnat eivät ole vielä karanneet käsistä. Erityisesti Languedoc-Roussillon alueella valmistetaan paljon mielenkiintoisia ja laadukkaita viinejä sopivaan hintaan väristä riippumatta. Rentona perjantai-iltana lasiin on valikoitunut juuri kyseisen alueen Sauvignon Blanc.

Väri on rypäleelle tyypillisen kalpean vaalea. Sauvignon Blanc ei ole tunnettu erityisen houkuttelevasta väristä, joten asiasta ei ole syytä huolestua. Tuoksussa vallitsevat niin ikään rypäleelle ominaiset herukka, ruoho ja greippi. Taustalla ympäröivät karkkimaiset, trooppiset aromit. Tuoksu täyttää odotukset ja lupaa hyvää.

Maussa jatketaan tuoksusta tutuissa kuvioissa. Rakenne on kunnossa ja lajikkeen klassiset ominaisuudet ovat hienosti edustettuina. Alkoholi (12 %) ei pääse missään vaiheessa häiritsemään nautiskelua ja hapokkuus on keskitasoa. Vaikka viini on kotoisin Ranskasta, muistuttaa tyyli enemmän uutta maailmaa. Esimerkiksi Chile ja Uusi-Seelanti tuottavat Sauvignon Blanc viinejä vastaavalla makuprofiililla. Toisaalta mukana on myös mielenkiintoisesti perinteikkään ranskalaisen viinialueen Pouilly-Fumén tyyliä, etenkin jälkimaussa tuntuvana runsautena.

Kun pullollinen irtoaa monopolin hyllystä kahdeksalla eurolla, ei voi olettaa tuottajalle jäävän käteen kovinkaan tuntuvaa korvausta. Juuri hintaansa peilattuna viinintekijä François Lurton on onnistunut loihtimaan poikkeuksellisen hienon paketin, jota voi suositella varauksetta niin aloittelevalle kuin kokeneemmallekin maistelijalle. Edullista ja hyvää viiniä ei ole koskaan liikaa.

86 pistettä ****

Mainokset