Avainsanat

, , , , , , ,

Monopolin valikoima on kohtalaisen kelvollinen mitä portviineihin tulee, tosin kypsempänä myytäviä Tawny portteja voisi olla tarjolla reilumminkin. Nuorempana myyntiin laskettavat vuosikertaportit kaipaavat parhaimmillaan vuosikymmenten odottelua osoittaakseen parhaat puolensa. Toisaalta juuri kestävyytensä vuoksi portviini on oiva lahjavinkki.

Iltojen pimetessä ja voimakkaan tuulen tuivertaessa on otollinen aika portviinikauden avaukseen. Mikäs sen miellyttävämpää kuin lasillinen lämmittävää nektaria pitkän työpäivän ja ulkona värjöttelyn päätteeksi. Etenkin kun lasiin on eksynyt Kopken huolella kypsytetty laadukas Tawny.

Heti väristä erottaa, että kyseessä on vuosikymmenten kypsyttelyn tulos. Huomattavan haalea rusehtavan oranssi sävy antaa arvokkaan ensivaikutelman. Huumaavassa tuoksussa pääosan varastavat mehukkaat rusinat ja kaneli. Taustalta löytyy puuta, kinuskia, toffeeta ja tummaa suklaata. Tuoksun intensiivisyys antaa odottaa jotain poikkeuksellisen herkullista.

Eikä maku onneksi petä odotuksia. Maussa kohdataan välittömästi tuoksusta tuttuja kypsiä rusinoita, joista siirrytään mausteisen kaneliseen ja karamellimaiseen keskiosaan. Toffee ja kinuski siivittävät pitkähköön jälkimakuun, jossa on mukana tummaa suklaata ja puuta. Alkoholi lämmittää mukavasti jälkimaussa pysyen kuitenkin mainiosti aisoissa. Viini tuntuu suussa runsaalta, mutta ei raskaalta. Rohkenisin jopa väittää raikkaalta.

Juuri tuo hankalasti eriteltävä raikkaus mahdollistaa nautiskelun sellaisenaan ilman lisukkeita. Toki suklaa ja suklaiset jälkiruoat ovat aina tervetulleita portviinin painikkeita. Puolikas pullo 20 euron hintaan tarjoaa elämyksen, joka on sijoituksen arvoinen yhdelle tai kahdelle herkkusuulle.

93 pistettä ****

Mainokset