Avainsanat

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kokoonnumme pienen työporukan kanssa muutaman kerran vuodessa maistelemaan viinejä vaihtelevin teemoin. Lokakuun vaihtuessa ja kelien viilentyessä oli otollinen tilaisuus tutustua Italian klassisiin punaviinialueisiin. Aikaisemmat tapahtumat ovat keskittyneet pääosin uuden maailman viinitarjontaan, joten tällä kertaa oli tarjolla uusi aluevaltaus perinteikkääseen eurooppalaiseen viinikulttuuriin.

Itselleni Italia edustaa terävintä kärkeä mitä punaviineihin tulee. Perinteikkäät alueet kuten Barolo, Brunello di Montalcino ja Chianti Classico ovat erityisen lähellä sydäntä. Hinnoittelu ei ole vielä karannut täysin käsistä ja myös kypsempien vuosikertojen saatavuus on kohtalaisen hyvä. Monopolin valikoima on valitettavasti painottunut voimakkaasti Valpolicellan alueelle Amaronen ja Ripasson hallitessa.

Tällä kertaa osallistujia oli viisi ja maisteltavia viinejä neljä. Kaikki viinit osoittautuivat laadukkaiksi ja illan vanhetessa pullot hupenivat kiivaassa tahdissa. Osoitus laadukkuudesta oli, että jokainen viini oli vähintään yhden maistelijan suosikki.

4. sija: Fenocchio Barolo 2006
Ensimmäisenä huomio kiinnittyy poikkeuksellisen haaleaan punaiseen väriin. Tuoksu on huumaavaan voimakas ja elegantti, mikä onkin tyypillistä Pohjois-Italiassa viihtyvälle Nebbiolo lajikkeelle. Tuoksu on kukkaisen marjainen. Intensiivisessä maussa erottuu selkeämmin valkoherukka ja mausteisuus. Viini on maistelluista selkeästi tanniinisin ja paranee varmasti ikääntymisen myötä. Nykyisellään hapokkaiden ja tanniinisten viinien ystäville sekä ruokapöytään vaikkapa lampaan tai kalan kumppaniksi.
89 pistettä ***

3. sija: Caprili Brunello di Montalcino 2005
Tämän Sangiovese lajikkeesta koostuvan uutoksen tuoksu on voimakkaan kirsikkainen ja aavistuksen kinuskinen. Maussa mukaan liittyy miellyttävää mausteisuutta. Pienenä kauneusvirheenä jälkimaku on hieman epämääräinen. Kokonaisuutena viini on kohtalaisen helposti lähestyttävä, jonka ikääntymispotentiaali on pieni kysymysmerkki.
90 pistettä ***

2. sija: Montiano 2005
IGT laatuluokituksen Montiano on Falescon ykkösviini koostuen täysin Italiassa harvemmin viljellystä Merlot lajikkeesta. Viini on maistelluista modernein ja suunnattu selkeästi vientimarkkinoille. Tuoksussa erottuu mustikkaa, kypsää kirsikkaa ja aavistus tallisuutta. Maku on puhdaspiirteisen hedelmäinen mukaillen tuoksua. Suutuntuma on silkkinen ja viinin rakenne hipoo täydellisyyttä. Lievä tallisuus antaa viinille luonnetta ja kohtalaisen matala alkoholipitoisuus (13.5 %) tasapainoisuutta.
90 pistettä ***

1. sija: Fattoria Felsina Chianti Classico Riserva Rancia 1997
Tällä kertaa voittajaksi selviytyi aavistuksen kypsempi viini Toscanassa erinomaiselta vuosikerralta. Viinin ikä paljastui jopa Chiantille poikkeuksellisen voimakkailla maatilan tuoksuilla. Hieman ilmaa saatuaan viinistä erottui tyypillisiä hapankirsikan ja lakritsin aromeja. Lisäksi tarjolla oli rusinaa, luumua ja vallan eksoottisesti myös mämmiä. Viini oli erinomaisessa vireessä, mutta lisäkypsytykselle tuskin on tarvetta.
91 pistettä ****

Mainokset